DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

26. 7. 2024

Zbůch, Rybniště a Modlany: Energetika v šikovných rukách místních obyvatel

Komunitní a obecní energetika v Česku už není žádnou raritou. Během dvoudenního výjezdu jsme si tak mohli prohlédnout hned několik úspěšně zahájených projektů. Ve Zbůchu plánují sdílet energii z bioplynové stanice a fotovoltaiky, v Modlanech instalují neviditelné solární panely a při návštěvě Rybniště jsme na semináři zjistili, jak se takové projekty neobejdou bez dat a plánování. 

Pilotní projekt ve Zbůchu

Ve Zbůchu, na jihu od Plzně, se zastupitelstvo a energetické společenství ENERKOM Plzeňsko pustily do pilotního projektu. Hlavním cílem ENERKOM Plzeňsko, které vzniklo ve spolupráci s Místní akční skupinou Radbuza a Mikroregionem Radbuza, je snižování energetické náročnosti budov a cen energií. Proto si vybrali cestu obnovitelných zdrojů.

Ve Zbůchu, původně hornické obci, došlo před necelými 60 lety k ukončení těžby. To zákonitě vedlo k odlivu obyvatel a některé domy začaly chátrat. Vedení obce a ENERKOM Plzeňsko se nyní angažují v revitalizaci starých budov, kam plánují umístit fotovoltaiku. Rovněž doufají, že prostřednictvím komunitního energetického projektu se jim podaří posílit i pospolitost místních. Zbůch dnes totiž zažívá příliv nových obyvatel.

„Apel na stav budov byl velmi důležitý a záslužný krok pana starosty. Jde tak o maximální zhodnocení jejich energetického využití,” popisuje předsedkyně ENERKOM Plzeňsko Andrea Kubernátová. 

Do projektu se zapojila i bioplynová stanice z nedalekých Vejprnic. Její vlastník Václav Štěpánek plánuje poskytovat levnější energii pro Zbůch. Cena za kilowatthodinu by se dle něj měla pohybovat kolem 5 korun.

Bioplynová stanice ve Vejprnicích s Václavem Štěpánkem.

Aby starosta Dušan Duchek ověřil zájem o komunitní energetiku v obci, osobně navštívil všechny vlastníky fotovoltaických elektráren a probral s nimi veškeré možnosti. Také si vytvořil mapu, kde fotovoltaika je, kde by mohla být a následně to s místními konzultoval. Zájem je veliký a občané již netrpělivě čekají na zahájení sdílení elektřiny.

Průkopníci komunitní energetiky ze Zbůchu.

„Jedním z problémů, kterému ENERKOM čelil, byla negativní konotace s energošmejdy. Občané neměli původně k ENERKOMu důvěru, což změnil starosta Duchek, který jeho působení zaštítil svým jménem,” popisuje komplikované začátky Andrea Kubernátová.

ENERKOM svou reputaci posiluje osvětovými projekty, například nedávnou exkurzí pro zemědělce po Slovensku. Tam si prohlédli mobilní kurníky s fotovoltaikou nebo využití dronů ke sběru dat.

Demokratická energetika v Rybništi

V Rybništi jsme se zúčastnili semináře Demokratická energetika Českého severu, kde se prezentovali zástupci z MAS Český sever, UKEN, ECUK, SEVEn a MAS Hlinecko. Programem plným inspirativních příběhů provázel Michal Svoboda. Seminář nám ukázal, že v Česku je mnoho talentovaných a schopných lidí s inovativními nápady.

Prezentace představily legislativní novinky, místní energetickou koncepci (MEK), akční plán, klimaticko-geografickou analýzu regionu a příběhy z praxe. Všichni vystupující se přitom protínaly ve třech bodech, které jsou klíčem k demokratizaci české energetiky:

  • Veškerý postup je založený na datech a průzkumech.
  • Projekty se musí ekonomicky vyplatit.
  • Existence a aktivity projektů jsou tahounem rozvoje regionů.
Michal Svoboda na semináři MAS Český sever.

V Modlanech se rýsuje nová soběstačná obec

V Modlanech nás přivítal starosta Lukáš Bartoň a představil nám, jak nad energetikou přemýšlí. Jeho cílem je vybudovat soběstačnou obec, co se týče elektřiny. Prohlédli jsme si s ním obecní výrobny elektřiny a veškeré rekonstrukce, které od roku 2018 provedl. Se svými občany má výborný vztah a společně kladou i důraz na vizuální harmonii v obci. 

„Nejprve zajistíme energetickou soběstačnost obce a následně s realizací pomůžeme občanům," říká Lukáš Bartoň o plánech obce.

Starosta Lukáš Bartoň ukazuje, z jakých částí se obec Modlany skládá.

Při rekonstrukcích veřejných prostor a obnově obecních domů využili fotovoltaické panely integrované do střechy od firmy Lindab. Panely jsou na střechách téměř neviditelné a nenarušují estetiku okolí. Solární energie poskytuje energii například i místní hospodě, která je tak energeticky soběstačná.

Vidíte je? Tak vypadají fotovoltaické střechy v Modlanech.

Obce Zbůch, Rybniště a Modlany jsou příklady, jak lze úspěšně kombinovat technologické inovace a spolupráci s občany. Jejich společné úsilí přináší nejen energetickou soběstačnost, ale také posiluje komunitu a kvalitu života místních obyvatel.

Za projekty komunitní energetiky už nemusíme nutně jezdit do zahraničí. Naopak plány a zkušenosti obcí Zbůch, Rybniště a Modlan ukazují, že potenciál komunitní energetiky se v Česku začíná měnit ve skutečnost.

Čtěte dále

Autorka: Eva Kliková

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz