DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

21. 8. 2024

Stáž mi dala příležitost být součástí velkých změn, říká Hana Halfarová

Hanka Halfarová nastoupila na pozici stážistky v září 2023. Jako studentka oboru Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost hledala flexibilní práci, která by ji umožnila získávat praktické zkušenosti. To přesně ji stáž v Unii komunitní energetiky (UKEN) nabídla. Na pozici se předně věnovala komunikaci se stávajícími členy a onboardingu nových. Pozice ale obnáší organizační, analytické i kreativní úkony.

Právě jsme otevřeli výběrové řízení na pozici Engagement & projektový management - komunitní energetika, prohlédněte si nabídku.

Hani, jak jsi na stáž v UKEN přišla?

Na pozici jsem přišla přes webové stránky Frank Bold. Věděla jsem, že Frank vypisuje často a hodně nových stážistických pozic, ovšem většina je pro studenty práva, HR nebo PR. Stáž jsem v Brně už nějakou dobu hledala a jednou za čas jsem kontrolovala, jestli by se nějaká pozice ve Frank Bold nelíbila i mně. A líbila. 

Zaujala mě především kvůli zaměření, kterým je komunitní energetika a které se tematicky protíná s mým studiem. Ve škole jsme se ale o takovém aspektu energetiky v podstatě vůbec nebavili. Takže jsem vycítila, že tohle by mohla být příležitost stát se součástí velkých změn, které se v české energetice zrovna dějí a diskutují. Velkou roli sehrálo i to, že se jednalo o stáž v Brně, která byla navíc placená.

Na stáži máš i svého mentora Davida, se kterým spolupracuješ nejčastěji. Jak taková spolupráce vypadá?

Spolupráce s mým mentorem probíhá bezproblémově a myslím, že jsme si s Davidem dobře sedli. Na začátku stáže jsme měli zhruba jednou měsíčně společné check-iny. Na nich jsme se osobně sešli, David mi zadal a vysvětlil dlouhodobější úkoly a měli jsme tak příležitost více se poznat. Kromě toho od začátku stáže využíváme Gmail chat a klasické maily. Přes ty komunikujeme a řešíme vše, co je zrovna potřeba. Zhruba od druhé půlky stáže komunikujeme téměř jen na chatu a mailu. Když je potřeba něco podrobněji rozebrat, tak si zavoláme

Co se týče náplně stáže, mám pravidelné aktivity, které se opakují, ale i různé ad hoc úkoly. Pravidelně se věnuji členské základně UKEN. Zpracovávám rešerši potenciálních členů, věnuji se jejich onboardingu a následné komunikace s nimi. 

Hanka se mimo jiné podílela i na přípravě členské schůza UKEN.

Pravidelně se účastním online pracovních skupin a webinářů, které se týkají aktuálního dění v oblasti komunitní energetiky (legislativa, dotace a know-how), a vytvářím z nich zápisy. Podílela jsem se na organizaci akcí (členská schůze UKEN, European Energy Communities Forum 2024, webinář s MŽP), vytvářela jsem grafiky, překládala materiály z a do angličtiny, pomáhala vyplnit grantové žádosti nebo se podílela na tvorbě Strategie UKEN pro následující rok.

Jaké vlastnosti by podle tebe měl mít člověk na tvé pozici?

Určitě by měl být trpělivý a vytrvalý, protože začátek stáže může být náročný. Nových informací a toho, co se nový člověk musí naučit, je hodně. Dále by měl by být zvědavý s nějakým zápalem pro energetiku, protože práce se soustředí právě na tento obor. Často je potřeba fungovat do nějaké míry samostatně, přicházet s vlastními návrhy a řešeními, proto by měl také být iniciativní. Nakonec by měl být komunikativní a nebát se mluvit s lidmi. Velká část práce totiž zahrnuje právě interakci s různými členy týmu a externími partnery.

Poznáváte se v těchto vlastnostech? Je komunikace Vaší parketou a není Vám lhostejné dění kolem Vás? Podívejte se na nově vypsanou pozici a staňte se součástí našeho týmu.

Co máš na práci v týmu UKEN nejraději? 

Na práci nejvíc oceňuju její různorodost. Většinu času trávím komunikací se členy UKEN, ale věnuji se i rešerším, tvorbě tabulek a různým podobným analytickým činnostem. Jindy tvořím grafiky o UKEN v Canvě nebo vymýšlím večerní program na neformální setkání týmu, což beru jako kreativní aktivity.

Můžeš si pracovní dobu naplánovat podle svých potřeb?

Ano, na začátku stáže jsem neměla pevně stanovenou pracovní dobu. Prostě jsem jednou denně sedla k notebooku a dělala na úkolech. Od druhé půlky spolupráce stáže jsem si ale sama nastavila dva pracovní dny a mimo ty jsem nepracovala. Rozsah mé stáže byl zhruba 10 hodin týdně.

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Ze všeho nejdřív si ráno udělám kafe, vrhnu se na maily a zprávy se zadáním od Davida. Telefonní hovory se snažím taky směřovat spíš na dopoledne. Po obědě je čas na druhé kafe a na všechny ostatní úkoly. Jsem víc sova než ranní ptáče, proto složitější úkoly dělávám spíš odpoledne.

„Home office a moje přítomnost v kanceláři je v rámci stáže naprosto flexibilní. Většinu času dělám z domova a do kanceláře chodívám jen na porady.“ 
Vypadá to, jako by pozice stáž byla pro tebe jako dělaná. Zažila jsi ve své práci nějakou výzvu či překážku, kterou jsi musela překonávat? 

Bez toho, aniž by se člověk musel překonávat, by to nebyla stáž v UKEN. Na začátku jsem se v přímé komunikaci s klienty necítila jistě ani sebevědomě. Z telefonování s uchazeči o členství v UKEN jsem bývala trochu ve stresu. Myslím ale, že jsem s tím postupně naučila pracovat. Telefonování bylo na pořadu dne, a tak jsem se s tím docela rychle sžila. A zhruba od druhé poloviny stáže mám na starost akviziční online schůzky s uchazeči, v rámci kterých představím UKEN a bavíme se o možných průnicích společných aktivit.

Jak se ti v týmu UKEN spolupracovalo?

Atmosféra v týmu je bezva. Nikdy jsem neměla problém s žádným členem týmu. Všichni chápou, že kromě stáže se věnuji i škole a dalším aktivitám, a tak mě nezahlcují velkým množstvím práce. 

„V rámci týmu jsem mohla kdykoliv vyjádřit svůj názor a být plnohodnotnou součástí diskuze, což na stážistické pozici nebývá samozřejmostí.“
Co na tvou stáž říkají tví přátelé?

Vidí na mně, že jsem spokojená a chápou, že to není stáž, kterou si jdu jenom odbýt. Uvědomují si, že to není jedna z těch pozicí, kde připravujete kafe a děláte na úkolu, jehož výstup se pak ztratí někde v šuplíku. Někteří z přátel se mě dokonce se zájmem ptali na vypsané pozice. Takže si troufám tvrdit, že na stáž ve Frankovi mají pozitivní názor.

Kdyby ses mohla vrátit do minulosti, do dne, kdy jsi do práce nastupovala, co bys tvému já poradila?

Buď odvážná, všechno bude okay. :)

Přihlaste se do výběrového řízení na pozici Engagement & projektový management - komunitní energetika. Těšíme se na Vás!

Autorka: Eva Kliková

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz