DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

7. 3. 2023

Stálo to čekání za to? Komunitní energetika v Lex OZE II

V pondělí 27. 2. 2023 Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) po 4 měsících představilo upravenou podobu novely energetického zákona, tzv. Lex OZE II. Jaké byly důvody neustálých průtahů? Co jsou hlavní body novely vzhledem ke komunitní energetice? Jaký je v Česku zájem o komunitní energetiku? A jak s tím souvisí fázové měření?

Hodnocení návrhu Lex OZE II

Na úvod tiskové konference Eliška Beranová, právnička Frank Bold a vedoucí legislativní pracovní skupiny UKEN, představila právní analýzu návrhu Lex OZE II. Zaměřila se na průběh legislativního procesu, kde zdůraznila, že návrh je výsledkem dlouhých vyjednávání s řadou zájmových skupin.

V hodnocení se věnovala definici energetického společenství, praktickému zajištění sdílení elektřiny a právům a povinnostem energetických komunit. Stále podle ní platí, že se jedná o jednu z nejkvalitnějších právních úprav v Evropě. Klíčové ovšem je dodržet termín 1. 1. 2024 pro spuštění sdílení elektřiny.

Komunitní energetika na venkově

Jak komunitní energetika pomáhá rozvoji venkova a strukturálně postiženým regionům v Česku vysvětlil Michal Svoboda, konzultant udržitelné energetiky Sdružení místních samospráv ČR a manažer projektu Obec 2030. Upozornil na to, že již dnes velká část obcí činí přípravné kroky k založení energetického společenství.

I přes to, že zatím nemáme platnou legislativu, lze provádět některé činnosti, např. zavést energetický management a připravovat energetické koncepce. Kromě toho ukázal i praktické příklady a model chytrého řešení kombinované energetické soustavy města Varnsdorf, odkud pochází.

MAS zakládají ENERKOMy, ten nejstarší najdeme na Opavsku

ENERKOM Opavsko vznikl před více než rokem díky Jiřímu Kristovi, místopředsedovi Národní sítě místních akčních skupin (NS MAS). ENERKOM Sdružuje obce, firmy i fyzické osoby, které lokálně vyrábějí a spotřebovávají elektřinu a teplo z obnovitelných zdrojů. Jedná se o takový předstupeň energetického společenství.

Cílem ENERKOM Opavsko je podle strategie VENUS (Vize energeticky úsporného regionu) do roku 2030 instalovat 1 kWp na každého občana. Jak to hodlá provést? Podívejte se na záznam.

Obec Trojanovice a projekt CÉRKA

Starosta Jiří Novotný hovořil o tom, jak v Trojanovicích historicky vznikaly veškeré projekty v komunitě, dokud "nepřišel bolševik". Jiří Novotný se teď na tuto tradici snaží navazovat, dlouhodobě spolupracuje s architektem Kamilem Mrvou a od roku 2021 se pustil do nového, ambiciózního projektu revitalizace dolu Frenštát, který nese název CÉRKA.

Zásadní je podle něj v celém procesu změna myšlení a to, aby velká energetika na trh znovu vpustila malé hráče. Podívejte se, jak se Trojanovice za poslední léta proměnily.

Fázové měření (nejen) v bytových domech

Závěr tiskové konference jsme věnovali úzce souvisejícímu tématu - fázovému měření. To je trnem v oku každému malému výrobci elektřiny ze slunce. Problematiku na příkladu sdílení v bytových domech podrobně ilustroval Pavel Hrzina, který v Solární asociaci vede pracovní skupinu pro malé zdroje a akumulaci. Vysvětlil, jakým problémům čelí asymetrické střídače a proč v bytových domech individuální spotřeba "parazituje" na celku.

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz