DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

1. 7. 2024

Sdílení elektřiny odstartuje v létě. Připravte se s námi na novou éru české energetiky

1. 7. 2024, Praha - Dnes mělo v Česku začít sdílení elektřiny, ostrý start komunitní energetiky se ale kvůli zpoždění v přípravách Elektroenergetického datového centra (EDC) o měsíc odkládá. Energetický zákon je však kvalitně připravený a Česko se díky němu může stát lídrem a vzorem nejen pro střední a východní Evropu. Připomeňme si proto, co mohou zájemci o komunitní energetiku dělat již dnes. Unie komunitní energetiky (UKEN) již vydala několik materiálů, které zájemcům pomohou zorientovat se v tématu a připravit se na sdílení elektřiny.

Start sdílení je naplánovaný na 1. srpna 2024

„Dlouhodobě sledujeme trendy v legislativě Evropské unie i dalších států. Díky tomu si dovoluji tvrdit, že česká úprava sdílení je velmi kvalitní a v dobrém smyslu slova předbíhá dobu - z velké části totiž odpovídá i novým evropským požadavkům na nedávno schválený redesign trhu s elektřinou. Zahájení sdílení, ať už od července nebo od srpna, bude velkým milníkem pro českou energetiku a občany,” říká Eliška Beranová, právnička Frank Bold a UKEN.

Kdo vám poradí?

V UKEN jsme připravili materiály, které zájemcům o sdílení elektřiny pomohou se v tom zorientovat. Sledujeme novinky a pravidelně je aktualizujeme na našich webových stránkách Jak začít sdílet elektřinu. Kromě informací o sdílení tam najdete i naše členy, kteří se aktivně věnují komunitní energetice a mohou vám pomoci s celým projektem nebo jeho částí.

Návod na komunitní energetiku pro energetická společenství a aktivní zákazníky

Jak začít sdílet elektřinu je i název návodu, který jsme vydali v březnu 2024. Najdete v něm podrobný postup, jak založit energetické společenství nebo sdílet elektřinu jako aktivní zákazník. Mnohé kroky můžete podniknout i nyní bez funkčního EDC, například registrovat společenství u Energetického regulačního úřadu (ERÚ), zmapovat výrobní zdroje a možnosti spotřeby nebo promyslet, které subjekty do sdílení zapojíte. 

Checklist pro aktivního zákazníka ✅

Režim aktivního zákazníka umožňuje sdílení elektřiny v mikrospolečenství. Zapojit do něj můžete až 11 registračních čísel předávacích míst (výrobních a spotřebních EANů) a posílat si elektřinu po celém Česku. I tento odškrtávací seznam si zdarma stáhnete na našich webových stránkách.  

Potřebujete se zorientovat v základech? Máme na to infografiky

Jaké existují rozdíly mezi typy energetických společenství a aktivním zákazníkem? Je jich mnoho a jsou zásadní, proto jsme je pro vás zjednodušili do infografik. 

Aktivní zákazník vs. energetické společenství

Klidněte na odkaz výše nebo na obrázek, infografika se vám zobrazí na celou obrazovku.

Typy energetických společenství

Klikněte na obrázek nebo na odkaz výše, infografika se vám zobrazí na celé obrazovce.

Sdílení elektřiny z větrných elektráren

Jak se připravit na sdílení elektřiny z větrných elektráren objasní naše poslední publikace, která se zaměřuje na stávající modely zapojování občanů do projektů větrné energetiky i na nové možnosti, které přináší novela energetického zákona (lex OZE II). Opět si ji stáhnete zdarma

Na co teď čekáme?

ERÚ musí nyní zkontrolovat a schválit Řád EDC upravující postupy pro využití jeho služeb, aby EDC mohlo začít fungovat. EDC je zodpovědné za vyhodnocování dat ze sdílení elektřiny, která získá díky průběhovým elektroměrům. Ty jsou stejně tak jako funkční EDC pro sdílení nezbytné. Distributor tyto nové elektroměry instaluje zdarma na žádost podanou prostřednictvím EDC. 

EDC od července spouští pro zájemce o komunitní energetiku informační linku.

Sledujte proto i jejich stránky - www.edc-cr.cz.

Čtěte dále

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz