DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

22. 7. 2024

„Je pro nás důležité, aby obec vnímala projekt jako společný", říká Ondřej Ludvík

Paní dokonce usilovala o to, aby větrník viděla ze svého domu,” vypráví spoluzakladatel společnosti NOHO Energy, Ondřej Ludvík. V rozhovoru sdílí své zkušenosti z energetických projektů. Členové Unie komunitní energetiky, NOHO a NOHO Energy kladou důraz na participaci občanů a využívání obnovitelných zdrojů, ze kterých profituje obec i její obyvatelé.

Společnost NOHO se původně zaměřovala jen na projekty v rezidenčním sektoru. Co vás přivedlo k energetice?

K energetice jsme se dostali přes naše projekty v rezidenčním developmentu, kde už za sebou máme několik úspěšných projektů. S každým novým projektem se snažíme nasadit laťku o něco výše, a to v oblasti architektury, promyšlenosti projektu, podmínek pro budování komunity a spokojený život našich klientů. Velkým tématem je pro nás i udržitelnost.

Při práci na našich aktuálních projektech Sousedství jsme narazili na významný limit celé české ekonomiky. Tím je energetika, která je z velké části poháněná uhlím. Tento fakt se nevyhnutelně promítá do uhlíkové stopy celého českého průmyslu, a tím ovlivňuje i udržitelnost našich projektů a naší práce.

V rámci projektů NOHO Development již využíváme maximum lokální obnovitelné energie kromě té z větru. I u našich rezidenčních projektů vždy hledáme nejlepší řešení jak pro město, tak místní obyvatele, a proto se je snažíme aktivně zapojit do rozhodování o jejich podobě. Právě tak vznikla myšlenka připojit do našich projektů i energii větrnou. Projekty pak nejenže vytvářejí energií z obnovitelných zdrojů, ale také přispívají k rozvoji daného místa. A právě pozitivní dopad je pro nás důvodem, proč nás ta práce baví.

Jak funguje správná participace?

Co je pro vás důležitější, participace občanů nebo jiné faktory, třeba finance?

Odpovědí je, že vlastně všechny tyto aspekty jsou důležité a je potřeba najít mezi nimi správný balanc. Projekt větrné elektrárny je časově i finančně náročná investice, riziko přitom na sebe bereme zpravidla my. Vždy proto usilujeme o to, aby vydělávala nám i všem zúčastněným. Jinak to ani nedává smysl.

Je pro nás však důležité, aby obec nevnímala projekt jako nějaký záměr cizího investora, ale aby ho považovala za projekt společný. Proto je celý proces nastavený tak, aby lidé mohli ovlivnit, jak bude vypadat. Mohou se rozhodnout, jestli záměr vůbec chtějí, jak velký má projekt být, nebo i jak bude spolupráce probíhat. Na to lidé reagují dobře a my jsme za to rádi. 

„Občas se dostaneme až do vtipné situace, kdy občané vymýšlejí, jak v katastru postavit více věží nebo kam věž umístit. Paní dokonce usilovala o to, aby větrník viděla ze svého domu, jelikož se jí technologie líbí.”

Projekty, na kterých se podílíme, mohou být, pokud občané chtějí, nedílnou součástí jejich života. Do přípravy projektu místní obyvatele vždy zahrnujeme a snažíme se, aby to tak i vnímali. Když se nám podaří, že projekt začnou chápat jako společný, vzniká skvělá atmosféra, ve které je radost tvořit.

Tým NOHO.
Tým NOHO.

Celé se to tedy odvíjí od spolupráce. Co děláte, když obec nebo občané s projektem nesouhlasí?

Raději se zaměřujeme na pozitivní projekty, které nás baví a mají širší podporu. Nechceme prosazovat projekty, které nemají pozitivní odezvu, a historicky jsme tak z několika projektů odstoupili. Je pro nás důležité, aby naše iniciativy měly sociální a současně ekonomický smysl.

V jednom případě se jednalo o developerský projekt rodinných domů. Protože se vedení obce projekt nezamlouval, rozhodli jsme se v projektu nepokračovat.

 „Naši životní energii investujeme tam, kde to všechny zúčastněné strany baví. “

Jaký je finanční přínos vašich energetických projektů pro obce? 

Zpravidla projekty násobně až několikanásobně zvyšují obecní rozpočet, což pomáhá pokrýt režijní náklady, a hlavně umožňuje investice do rozvoje. Je totiž téměř pravidlem, že u malých obcí je většinová část nákladů vyčerpána právě na náklady režijní. To následně zástupcům obce a obci samotné nechává malý prostor na jakýkoliv rozvoj obce kupředu, a to od nevyhnutelných investic do infrastruktury až po potenciální zpříjemnění komunitního života.

Odpovědět na otázku, kolik peněz to obci přinese, je těžké. Záleží na tom, jak v lokalitě fouká, jaká je její investiční náročnost nebo na velikosti obce. Čím je obec menší a záměr větší, tím je naše startovní pozice lepší

Stáhněte si příručku Jak se připravit na sdílení elektřiny z větrných elektráren,
Obce a jejich obyvatelé mohou z větrných elektráren na svém území získat mnoho výhod, jaké konkrétně se dočtete v naší příručce.

Větrná elektrárna přináší finanční benefity a obcím dodává zelenou energii, díky které jsou soběstačnější. Co dalšího větrná elektrárna do obce přináší?

Třeba ve Vojtěchově, kde společně plánujeme větrný park, se stalo něco skvělého. Lidé v obci vzali větrnou energetiku za svou a fandí ji. Možná dokonce umístíme znak obce na větrnou elektrárnu, který by sloužil jako pomyslný špendlík na mapě”. Při průjezdu kolem elektrárny by tak bylo spojení s Vojtěchovem jasné. V případě jako je Vojtěchov, větrná elektrárna tedy posiluje i komunitu a stává se symbolem obce.

Čtěte dále

Autorka: Eva Kliková

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz