DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

23. 11. 2023

Komunitní energetika výhodná pro obce i občany? V lex OZE II přetrvávají nejistoty

23. 11. 2023, Praha – Po dnešním projednání lex OZE II v Hospodářském výboru stále není jasné, zda se obce i občané budou moci do energetických společenství zapojovat efektivně. Výjimku pro obce z omezení hlasovacích práv na nejvíce 10 % ani účast občanů ve více skupinách sdílení výbor nepodpořil. Poslanci ale stále mohou zmíněné návrhy schválit na třetím čtení, které proběhne ve středu 29. 11. nebo v pátek 1. 12. 2023.  

Novela energetického zákona lex OZE II, která v Česku zavádí pravidla komunitní energetiky a sdílení elektřiny pomalu míří do finále. Hospodářský výbor dnes podruhé projednal zaslané pozměňovací návrhy, ale dvěma zásadním svou podporu nakonec nedal.

Prvním je výjimka pro obce z pravidla výkonu nejvíce 10 % hlasovacích práv ve společenství, které neodporovalo ani Ministerstvo průmyslu a obchodu. Druhý představuje účast ve více skupinách sdílení. Aktivní zákazníci nebo obyvatelé bytových domů, kteří využívají sdílení z FVE dle vyhlášky ERÚ o pravidlech trhu s elektřinou, se pak nebudou moci zapojit do sdílení v energetickém společenství.

„Výsledek dnešního hospodářského výboru není pro samosprávy moc dobrou zprávou. Přestože až 60 % obcí plánovalo založit energetická společenství a zapojit do nich své občany i malé nebo střední podniky, stávající verze lex OZE II jim realizaci jejich záměrů komplikuje. Obce i kraje musejí jednat s péčí řádného hospodáře. Lze si tedy jen stěží představit, že budou investovat do energetického společenství převážnou část finančních prostředků, a zároveň jim v projektu zůstane pouze 10 % hlasovacích práv. Poslanci však mohou tuto absurditu stále ještě opravit ve třetím čtení, umožňuje jim to i neutrální stanovisko Ministerstva průmyslu a obchodu,” hodnotí Eliška Beranová, právnička Frank Bold a UKEN.

„Novela energetického zákona přinese zásadní změnu na energetickém trhu a šanci pro obce i občany vyrábět a sdílet vlastní elektřinu. Je škoda, že poslanci Hospodářského výboru nepodpořili pozměňovací návrh, který by umožnil tuto šanci lépe využít a zapojit se do sdílení elektřiny ve více různých skupinách. Každý si tak bude muset vybrat: zapojit se do sdílení ve svém městě, nebo se raději zařídit s rodinou či známými? Plénum Sněmovny by mělo uložit distributorům, aby do Energetického datového centra zařadili i tuto funkci,” upozorňuje Ondřej Pašek, expert na energetiku Hnutí DUHA a UKEN.

Ohledně členství příspěvkových organizací v energetických společenstvích si však obce a města mohou oddechnout, Hospodářský výbor jejich zapojení podpořil.

K projednání lex OZE II na plénu Poslanecké sněmovny dojde již příští týden ve středu 29. 11. nebo v pátek 1. 12. 2023.Poslanci tak stále mohou návrhy směřující k větší efektivitě i výhodnosti energetických společenství pro občany i obce podpořit a novelu schválit včetně výjimky pro obce a účasti ve více skupinách sdílení.

Užitečné odkazy

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz