DomůO násČlenstvíČlánkyKontakty

30. 7. 2024

Co se od 1. srpna 2024 mění pro sdílení v bytových domech?

Od 1. srpna 2024 začne fungovat Elektroenergetické datové centrum (EDC), které v celém Česku umožní sdílení elektřiny. Speciální změny však přináší i pro bytové domy. Nově se totiž pro sdílení elektřiny budou registrovat právě u EDC, nikoliv u svého distributora. Bytovky, které elektřinu sdílí již nyní, se musí k EDC rovněž registrovat, a to nejpozději do konce roku 2024, jinak o možnost sdílení přijdou.

Povinná registrace k EDC s sebou ale nese i výhodu, při sdílení v rámci 50 EAN budou moci bytové domy (i všichni ostatní) sdílet a využívat elektřinu mnohem efektivněji. V článku najdete i modelové srovnání, jak to v takovém případě bude vypadat. 

Povinná registrace u EDC

Pokud v bytovém domě sdílíte elektřinu, budete se muset nejpozději do konce roku 2024 přeregistrovat od svého distributora právě k EDC, jinak o možnost sdílet přijdete. Doporučujeme s tím začít co nejdříve, protože celý proces se kvůli maximálním lhůtám může protáhnout v řádu až několika měsíců. Pokud v bytovém domě naopak chcete elektřinu teprve začít sdílet, stačí vám již pouze registrace u EDC. Níže najdete návod, jak na to a kdo vám poradí. 

Od 1. srpna je možné registrovat se u EDC, které nově vyhodnocuje sdílení elektřiny místo distributorů. Proces zahrnuje 5 kroků. 

Registrace v informačním systému EDC (IS EDC)

Na webových stránkách EDC od 1. srpna najdete odkaz k registraci do IS EDC. Samotná registrace je jednoduchá. Vyplníte své údaje, a hlavně emailovou adresu, na kterou vám přijde i odkaz k ověření potřebné k potvrzení registrace. Pozor, platnost odkazu je z bezpečnostních důvodů pouze 15 minut. Po potvrzení registrace můžete přistoupit k vyplnění údajů do smlouvy o přístupu do IS EDC.

Sjednání smlouvy o přístupu do IS EDC

Vyřízení smlouvy o přístupu do EDC se může protáhnout, zejména kvůli tomuto kroku proto doporučujeme, abyste s registrací do IS EDC neotáleli.

  • Po ověření registrace se vám v IS EDC zpřístupní formulář pro vyplnění údajů potřebných pro vytvoření návrhu smlouvy. Nejprve vyberete typ subjektu – v případě SVJ a bytových družstev se bude jednat o právnickou osobu a zvolíte si standardní přístup, ten bude nastavený i jako výchozí (netřeba kolonku měnit).
  • Dále už pokračujete vyplněním vašich údajů. Jednotlivé kolonky obsahují nápovědi a jsou průběžně ověřovány, takže systém vás na případné chyby upozorní. 
  • Po vyplnění formuláře jej v systému odešlete. Nejpozději do 20 dnů ve svém účtu v EDC najdete, že je smlouva připravena k podpisu. Stejná informace vám přijde i na email.
  • Pro dokončení sjednání smlouvy ji musíte podepsat, což můžete provést dvěma způsoby:
    • návrh si stáhnete a v příslušné aplikaci podepíšete elektronickým podpisem s kvalifikovaným certifikátem. Pokud jej nemáte, můžete si jej zřídit u České pošty (online i offline), nebo
    • si stáhnete návrh, vytisknete a svůj podpis si necháte úředně ověřit na CzechPointu nebo u notáře. Podepsanou smlouvu pak naskenujete a uložíte ve formátu PDF.
  • Podepsanou smlouvu v obou případech odešlete emailem na adresu info@edc-cr.cz. EDC vás následně informuje o přijetí smlouvy a ověří ji. Stav vaší smlouvy můžete sledovat v IS EDC pod záložkou Smlouvy o přístupu. Po schválení smlouvy ze strany EDC můžete začít s nastavením sdílení. Pokud EDC smlouvu zamítne, uvede zároveň i důvod, proč tak učinil, abyste ji mohli opravit.

Smlouvu o přístupu do EDC potřebuje každý výrobce elektřiny, který chce sdílet nebo na základně plné moci i někdo jiný, např. správce skupiny sdílení. V případě bytových domů se bude ale obvykle jednat o stejnou osobu (např. předseda), byť za osobu správce si můžete zvolit kohokoliv, komu důvěřujete.

Registrace výrobny (EANd)

Žádost podává výrobce (jiná osoba, kterou tím výrobce písemně pověřil), který má současně smlouvu o připojení s distributorem.

V žádosti musíte uvést:

  • EAN výrobny (najdete ve smlouvě o připojení),
  • datum požadované registrace (nejméně 10 pracovních dnů po podání žádosti),
  • čestné prohlášení o správnosti a úplnosti údajů.

EDC žádosti vyhoví, pokud má výrobna smlouvu o připojení, přidělený výrobní EAN. nenulový rezervovaný výkon a neposkytuje podpůrné služby.

Délka tohoto kroku zabere 10 pracovních dní. Poté můžete přistoupit k vytvoření skupiny sdílení.

Celý proces, včetně náhledu, jak webové rozhraní bude vypadat, najdete na YouTube EDC.

Vytvoření skupiny sdílení elektřiny (SSE)

Žádost podává správce skupiny sdílení čili osoba, která má k tomuto kroku souhlas od všech výrobců a odběratelů, kteří budou ve skupině registrováni. Souhlas se dokládá čestným prohlášením, nikoliv podpisy všech výrobců a odběratelů, jak tomu bylo dříve při registraci u distributora.

Výrobce pak v EDC musí navíc manuálně potvrdit, že s přiřazením do SSE souhlasí. V případě bytových domů se bude nejspíše jednat o stejnou osobu, i přesto musíte tento krok formálně učinit.

V žádosti o vytvoření SSE musíte uvést:

  • Nejméně 1 EANd, který bude do SSE přiřazen.
  • Typ skupiny sdílení – bytový dům, tedy sdílení elektřiny bez využití distribuční soustavy.
  • Informaci, zda chce využít iterační způsob sdílení (lze využít pro SSE do 50 EAN). Pokud toto váš bytový dům splňuje, doporučujeme tento způsob sdílení zvolit, protože umožňuje využít více elektřiny, kterou společná FVE vyrobila. Níže najdete tuto problematiku vysvětlenou na příkladu.

EDC žádosti vyhoví, pokud alespoň 1 EANd (výrobna) odsouhlasí, že chce být do SSE přiřazen. V případě bytových domů to bude právě jedna výrobna na střeše. Délka tohoto kroku zabere dalších 10 pracovních dní, po jejichž uplynutí můžete přikročit k přiřazení odběratelů do SSE.

Žádost o přiřazení odběratelů do SSE

Žádost podává správce skupiny sdílení, podpisy jednotlivých odběratelů nedokládá (souhlas se dokládá čestným prohlášením).

V žádosti o přiřazení EANo do SSE musíte uvést:

  • EANo, které chcete do skupiny přiřadit (najdete na faktuře od dodavatele elektřiny),
  • alokační klíč (v součtu na každou výrobnu max. 100 %),
  • prioritu výroben pro jednotlivé EANo (priorita 1–5), u bytových domů se elektřina sdílí pouze z jedné výrobny čili priorita bude mít vždy hodnotu 1,
  • čestné prohlášení o správnosti a úplnosti údajů.

Bytové domy si mohou poměr pro rozdělování elektřiny (alokační klíč) zachovat stejný či jej změnit. Obecně lze změnu poměrů provádět každý měsíc, vždy nejpozději 10 pracovních dnů před 1. dnem následujícího kalendářního měsíce. 

EDC žádosti vyhoví, pokud:

  • Alokační klíč (i priorita výroben) jsou uvedeny správně (např. součet nepřesáhne 100 %),
  • nepřesáhne maximální počet EAN ve SSE (u společenství a bytových domů max. 1 000), u iteračního způsobu výpočtu sdílení max. 50,
  • jsou splněny podmínky na umístění EAN (u bytových domů v rámci 1 hlavní domovní skříně (HDS).

Po dokončení tohoto procesu (opět lhůta 10 dní) můžete sdílet elektřinu v bytovém domě podobně jako doposud. Vyhodnocení sdílení pak probíhá od 1. dne následujícího kalendářního měsíce. Pokud jste si zvolili nový iterační způsob sdílení, bude pro vás sdílení nově ještě výhodnější.

Pokud si s registrací a nastavením sdílení nebudete vědět rady, kontaktujte EDC na jejich bezplatné infolince +420 800 720 204 (v provozu každý všední den od 8:00 do 16:00) nebo na emailu info@edc-cr.cz.

Modelový příklad výhodnějšího sdílení elektřiny s využitím iterací

Následující příklad do značné míry vychází z příkladu EDC, které jej uvedlo na svém YouTube kanále. Doplnili jsme jej navíc o iterační metodu sdílení, kterou mohou využít SSE do 50 EAN a která je zároveň výhodnější, protože umožňuje spotřebovat více elektřiny vyrobené FVE na střeše domu. Výpočet iterací tedy není dílem EDC a neručí za něj.

Pro zjednodušení příklad počítá se čtyřmi byty a stejným alokačním klíčem pro všechny (25 %). Výrobna elektřiny (FVE) se označuje také jako EANd (výrobní EAN) a jednotlivé byty jako EANo (spotřební EAN). Výpočet je proveden pro jeden vyhodnocovací interval (15 minut).

Průběh a popis jednotlivých iterací

První iterace

V prvním kole rozdělování elektřiny mezi byty (EANo) může každý z bytů dle alokačního klíče využít až 4,35 kWh ze společné FVE. To stačí pro pokrytí dodávky do tří bytů, přičemž část elektřiny zůstává nevyužitá, protože více zkrátka zrovna nespotřebují.

Pozn.: Při výpočtu podílu alokačního klíče se zaokrouhluje na dvě desetinná místa v neprospěch sdílení, nikoliv matematicky.

Po první iteraci tak byty ještě nenasdílelo 6,04 kWh a v dalších iteracích je tedy možné elektřinu rozdělovat dál. Podle pravidel mohou proběhnout nejvíce 4 iterace (maximální počet iterací je omezen počtem EANo a horní hranicí 5 iterací). V tomto příkladu máme 4 byty, tedy 4 EANo a mohou proběhnout nejvíce 4 opakování rozdělování elektřiny (iterace).

Druhá iterace

Ve druhé iteraci přebytečných 6,04 kWh opět nejprve rozdělíme prostřednictvím alokačního klíče čili každý byt může spotřebovat až 1,51 kWh (25 % z 6,04 kWh). Využije to však už jen byt 4. Zbývající elektřina - 4,53 kWh ale opět může pokročit do dalšího kola rozdělování.

Pozor: Opravdu se zde elektřina, kterou zbývá nasdílet (6,04 kWh) opět nejprve rozdělí alokačním klíčem (25 %) a bytu 4 proto připadne pouze 1,51 kWh, nikoliv 4,35 kWh jako v první iteraci. Obdobný je postup i pro další iterace.

Třetí iterace

Z možných 4,53 kWh může každý byt využít až 1,13 kWh (25 % z 4,53 kWh), opět ale spotřebovává pouze byt 4. Dále je možné rozdělit 3,4 kWh.

Čtvrtá iterace

I v posledním kole se zbývající elektřina nejprve rozděluje podle alokačního klíče, každý byt tak může využít až 0,85 kWh. V uvedeném příkladu svůj příděl spotřebuje jen byt 4. 

Celkový přetok z FVE do sítě po proběhnutí všech iterací tak činí 2,55 kWh, přičemž bytům se rozdělí 14,87 kWh.

Proč v bytovém domě do 50 EAN zvolit iterační metodu sdílení elektřiny?

Iteračním způsobem k rozdělení většího množství elektřiny ze společné FVE, než pokud by proběhlo pouze jedno opakování – iterace. Jak ukazuje modelový příklad, místo 11,38 kWh se v domě využije 14,87 kWh. 

Do sítě (obchodníkovi) díky tomu prodáte méně elektřiny, výkupní cena je totiž zpravidla nižší než jakou si např. domluvíte v bytovém domě mezi obyvateli bytů. Vzhledem k vývoji na trhu s cenami elektřiny bude vždy výhodné si maximum vyrobené elektřiny nasdílet. Vyhnete se tak riziku záporných cen za přetoky, které mohou v některé časové úseky nastat.

Byt 4 v modelovém příkladě i více ušetří. Místo 10,83 kWh, odebere od svého obchodníka za tržní cenu jen 7,36 kWh. Příklad přitom ukazuje, jak vypadá rozdělování elektřiny v jednom 15minutovém intervalu.

Pro konečné vyúčtování se sdílení vyhodnocuje za všechny čtvrthodiny za zúčtovací období. Znamená to také, že i když byt 4 v příkladu ze sdílení získal nejvíce, nemusí tomu tak být po celou dobu vyúčtování. Rozhoduje výsledný souhrn všech čtvrthodin.

Shrnutí

Všechny bytové domy, které sdílí elektřinu podle vyhlášky ERÚ, se musí nejpozději do konce roku 2024 registrovat u EDC, aby mohly elektřinu sdílet i nadále. Těm, které chtějí teprve začít, stačí pouze registrace u EDC. 

Bytové domy, které chtějí sdílet elektřinu mezi nejvíce 50 EANy (tzn. výrobna + spotřebitelé) ale mohou využít ekonomicky výhodnější iterativní metodu sdílení. Další zvýhodnění podmínek pro sdílení má přijít se spuštěním plné verze EDC od 1. července 2026.

Čtěte dále:

Autorky: Anna Michalčáková, Eliška Beranová

Kontakt pro média

Anna Michalčáková
+420 605 038 162
anna.michalcakova@uken.cz